Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Helen Verhoeven

Film

Onderdeel van de serie Hollandse meesters in de 21e eeuw. De serie toont een reeks belangrijke Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik en ideeën over kunst.

Grote groepen mensen, moeders met hun kind, zelfportretten naast portretten van grote meesters uit de kunstgeschiedenis. Het is een greep uit de onderwerpen van de schilderijen van Helen Verhoeven (Leiden, 1974). Verhoevens schilderijen zijn kleurrijk en ogen als een lappendeken van patronen, structuren en stoffen. Alsof ze knipt en plakt met verf – ware het een collage waar vlakken, ruimtes en personen samenkomen. Vooraleer Verhoeven begint met schilderen onderzoekt ze haar thema grondig. Hiervoor put ze uit zeer uiteenlopende bronnen: klinische studies, hagiografie, culturele en geschiedkundige archieven en, natuurlijk, de kunstgeschiedenis.

Evenals de werken Event One (2008) en Event Two (2008) toont de serie The Thingly Character een samenkomst van diverse mensen. Van jong tot oud. In verschillende houdingen – zittend aan tafel, op de knieën of staand. Alles loopt door elkaar heen en één specifieke verhaallijn is moeilijk te ontdekken. De doeken zijn veeleer een assemblage van mogelijke constellaties. Verhoeven wekt de mensfiguren die aanwezig zijn in haar doeken, ook in ruimtelijke zin tot leven: uit verschillende materialen trekt ze sculpturen op. Zoals Heads (2010), een verzameling koppen, en Stage Disaster Props (2012), een beeldengroep bestaande uit een combinatie van hoofden en van top tot teen uitgevoerde figuren.

Verhoeven volgde haar opleiding in Amerika en in Nederland. Ze studeerde aan het San Francisco Art Insititute (1992-1996), de New York Academy of Art (1998-2001) en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdan (2005-2006). Werk van Verhoeven was onder meer te zien bij Stigter van Doesburg (Amsterdam), Wallspace (New York) en het Bonnefantenmuseum (Maastricht).

Film gegevens